Importanta filtrarii apei
Apa este recunoscută la nivel mondial, ca fiind principala sursă de suport al vieţii pe Pământ. În funcţie de substanţele pe care le conţine, de concentraţia acestora şi având în vedere principalul rol al apei în viaţa oamenilor şi a animalelor, s-au stabilit două tipuri principale de apă:
apă potabilă, care poate fi consumată de om pentru băut şi pentru prepararea hranei, şi
apă nepotabilă, care nu poate fi consumată de om pentru băut sau pentru prepararea hranei.
PRINCIPALELE PROBLEME ALE APEI:
Bacteriile
Bacteriile sunt organisme foarte mici care apar natural in apa. Nu toate tipurile de bacterii sunt nocive. Multe organisme aflate in apa nu prezinta un pericol pentru sanatate atat timp cat nu cauzeaza boli. Bacteriile potfi patogene (care cauzeaza imbolnavire) si nepatogene.Bacteriile patogene produc imbolnaviri precum febra tifoida, dizenterie, gastroenterocolite, infectii hepatice si holera. E. Coli (Eschrichia Coli) sunt bacterii coliforme care sunt cautate in analiza apei. Aceste organisme se gasesc in materia fecala a oamenilor si animalelor. Daca prezenta E. Coli-lor este insotita de valori inalte ale nitratilor si clorurilor, de obicei acest lucru arata o contaminare din apa menajera, fosa septica prin infiltratii sau conducte fisurate. Patru sau mai putine colonii/100 ml coliformi in absenta valorilor inalte nitratilor si clorurilor implica prezenta infiltratiilor din apa de suprafata. Cele mai comune bacterii nepatogene sunt ferobacteriile . Fero-bacteriile pot fi identificate lasand o mostra de apa lasata peste noapte intr-o sticla si observand un precipitat floconos de culoare rosie.
Un alt microorganism este cryptosporidium (parazit protozor de diametru intre 4 si 6 microni). Cisturile trec din stomac in intestinul subtire unde invadeaza tractul gastrointestinal. Simptomurile infectiei sunt diareea, crampe, greata si febra
Pentru eliminarea acestor contaminanti se foloseste procesul de sterilizare al apei.
Impuritatile
Calciu/ Magneziu
Toate apele de adancime au o duritate mare. Duritatea apei este determinata de continutul de saruri de calciu si magneziu. O apa cu o duritate sub 6 grade germane este considerata o apa moale. Sarurile de Ca si Mg care formeaza duritatea sunt impartite in doua categorii:
duritatea temporara (contine carbonati)
duritatea permanenta (contine non-carbonati).
Mai jos sunt prezentate diferite combinatii de duritate permanenta si temporara cu formulele chimice respective. Sodiul este de asemenea prezent in sursele de alimentare cu apa ale caselor dar este considerat nepericulos atata timp cat nu este in exces.
Dedurizatoarele pot scoate duritatea pana la limita de 100 grade germane. Daca duritatea este in jur de 30 grade sau valoarea sodiului este mai mare de 33%, atunci nu se poate folosi setarea economica a sarii. Daca duritatea este foarte ridicata, atunci cantitatea de sodiu va fi ridicata dupa dedurizare si este necesara osmoza inversa pentru producerea apei potabile.
Fier / Mangan
Fierul apare natural in apele de adancime sub trei forme: Ferura de Fier (apa este limpede), Fierul Feric (apa rosie) si Complex organic rosu continand fier (Fierul Organic). Fiecare stare poate fi prezenta singura dar si in combinatie cu celelalte. Fierul in prima forma se mai numeste si bicarbonat feros. Apa este limpede cand este proaspata dar devine tulbure in contact cu aerul. Aerul oxideaza ferura de fier si o transforma in Fierul Feric sau hidroxid feric, care este vizibil in apa proaspata si este de culoare rosie. Fierul Organic este o combinatie de vegetatie descompusa si fier. Aceste materii organice sunt cauza culorii rosiatice a apei. Anumite bacterii se hranesc cu fier. Ele oxideaza fierul din feros in feric si il depoziteaza intr-o masa gelatinoasa cu care se inconjoara. Aceste formatiuni gelatinoase sunt periculoase pentru ca pot bloca valvele si mediile de filtrare.
Manganul este prezent in multe soluri si sedimente ca si in roci carora structura le-a fost modificata din cauza caldurii si presiunii. Manganul se gaseste in apele de adancime intre 2-3 mg/litru. Este greu de eliminat datorita conditiilor care trebuie indeplinite (PH, raportul bicarbonati/carbonati, si de prezenta altor minerale in special Fe).
Pentru eliminarea acestor impuritati se foloseste Deferizarea / Demanganizarea care este bazata pe procesul de filtrare.
Clor
Adaugarea de clor în apa potabilã a început la sfârsitul secolului 19, iar din 1904 a devenit metoda standard pentru tratarea apei si pânã în zilele noastre a rãmas la fel.
Clorinarea apei este cea mai ieftinã metodã de dezinfectie a apei, clorul avand un efect remanent (ramane prezent in apa avand o actiune indelungata).
Din nefericire, în combinatie cu alti compusi naturali din apã formeaza Trihalomethanii sau THMs care au un potential cancerigen major.
Studiile arata ca la doua decenii dupã ce a început clorinarea apei au început problemele cu bolile de inimã si cancerul. Eliminarea clorului este obligatorie atat pentru apa de baut cat si pentru cea menajera.
Ca si solutii recomandam filtrarea cu carbune granular activat.
Nitrati
Sunt prezenti de regula in puturile de mica adancime(10 – 20m) si provin din infiltratii ale foselor, fertilizarea solurilor etc.
Sunt cancerigeni si pot produce boala Methemoglobinemie (blue baby disease)
Nisip / Mal
Provine din forajele prost facute sau exploatate necorespunzator. Se elimina prin stocarea apei in bazine de retentie cat mai mari pentru sedimentare si apoi filtrare cu denisipator, filtru cu discuri, filtru cu sita, etc. in functie de cantitatea de nisip prezenta si de calitatea dorita.
Turbiditate
Turbiditatea apei se datorează prezentei in apa a particulelor foarte fine (organice si anorganice) ce se afla in suspensie si care nu sedimenteaza în timp.
O apa tulbure prezinta pericol epidemiologic deoarece particulele in suspensie pot constitui un suport pentru germenii patogeni.
Problema se elimina prin filtrarea cu carbune granular activat. Este indicata folosirea unei statii de filtrare cu spalare automata.
Conductivitate
Apa in general, indiferent de sursa contine pe langa molecule de H2O(apa pura) si o multime de alte substante. Pe masura ce purificam apa conductivitatea scade.
Conductivitatea apei ne da informatii despre compozitia ei chimica si reprezinta concentratia de ioni si miscarea lor.
Hidrogen sulfurat
Hidrogenul sulfturat este un gaz care produce un miros de oua clocite in apa. Asemenea apa este nerecomandata pentru baut sau in procese industiale. Cele mai multe ape sulfuroase contin intre 1 si 5 mg/l hidrogen sulfurat. E bine de stiut ca hidrogenul sulfurat nu poate fi depistat in laborator ci doar la fata locului. Hidrogenul sulfurat este coroziv chiar si in concentratii mici si va innegri suprafetele vopsite dandu-le aspect de afumat.
Pentru eliminarea hidrogenului sulfurat se foloseste aerarea apei si clorinare in cantitati suficiente pentru eliminare si o cantitate de clor rezidual de 3 mg/l pentru fiecare 1 mg de H2S. Se recomanda filtrarea apei cu carbune activat pentru a scoate excesul de clor rezidual.
APA – BOLI CAUZATE DE EA Suntem 70% apa macar sa fie de calitate
Apa are o importanta deosebita in ceea ce priveste viata pe Pamant, intrand in alcatuirea tuturor organismelor vii si participand activ la procesele de clima ce favorizeaza dezvoltarea vietii. Nu exista organism, fie el si unicelular, care sa nu aiba nevoie de apa.
In organismele vii apa indeplineste nenumarate functii, fiind importanta in procesele de respiratie, de obtinere a energiei, de dilutie a substantelor nutritive, participand de asemenea in procesele de eliminare a reziduurilor metabolice sau a toxinelor, inhiband totodata actiunea unor substante nocive. Tot prin intermediul apei anumite compartimente hidrice din organism pastreaza presiuni osmotice foarte imprtante in dinamica moleculelor organice si metabolismul celuar.
Apa partial potabila
Omul poate rezista mai mult de o luna fara hrana, dar lipsa de lichide ii este fatala dupa numai 4-5 zile. In Sahara, deshidratarea organismului determina un sindrom complex care afecteaza toate organele si, dupa maximum trei zile, provoaca moartea. Pe de alta parte, bolile cauzate de proasta calitate a apei (le mentionam pe cele mai „faimoase“:
poliomielita, holera, hepatita de tip A, giardiaza, salmoneloza, febra tifoida) au drept consecinta moartea a circa... doua milioane de copii anual.
Apa potabila de la robinet in cazul oraselor sau vorbind despre apa din puturile aflate in curtile oamenilor prezinta numeroase riscuri cu privire la sanatatea noastra.
Noxe toxice
Apa de la robinet poate fi poluata cu diverse substante deosebit de nocive pentru organismul uman. Spre exemplu tevile in care apa ramane mai ales pe timpul noptii o pot contamina. Daca in instalatia dumneavoastra exista plumb sau aluminiu, gradul de poluare este foarte mare. Ca sfat util, puteti lasa apa de la robinet sa curga 20-30 de secunde pana sa o folositi (in cazul in care aveti instalatie proprie, caci daca locuiti la bloc vorbim deja despre sistemul de tevi din intreg orasul). De asemenea, chiar daca tevile nu au contaminat in prealabil apa “statuta” in acestea, este posibil ca datorita cresterii bruste a presiunii toxinele sa se mobilizeze. De aceea este indicat sa dati drumul la robinet gradual, astfel incat sa mobilizati usor apa.
Chiar si in cazul puturilor din curti, atunci cand exista instalatii in casa toate cele de mai sus raman valabile. De asemenea apa din put prezinta numeroase microorganisme din flora ce se dezvolta pe peretii putului. Mai mult, datorita faptului ca aceasta apa provine din panza freatica locala, trebuie efectuat periodic controlul apei, mai ales datorita schimbarilor industriale si climatice care apar. Panza freatica poate fi contaminata cu o gama variata de noxe chimice si/sau biologice provenite in special din zonele industriale, caci nu trebuie sa neglijam realitatea conditiilor de epurare a apelor care exista la noi in tara si care lasa de dorit. Chiar daca efectele consumului apei de la put nefiltrate nu sunt vizibole la momentul respectiv, in timp pot produce cancere, boli cardiace si alte boli ce apar tardiv.
Clorul
Clorul este folosit peste tot in lume in scopul dezinfectarii apei si ramane activ o perioada lunga de timp. Din pacate insa studii vaste au demosntrat efectele nocive ale acestui ion. Acest produs chimic, in combinatie cu mineralele sau alte materii organice prezente in apa, duce la formarea unor compusi (numiti “bromodiclorometan”), care pot fi cauza unor forme de cancer sau a anumitor probleme de reproducere. In felul acesta este afectata si fertilitatea precum si dezvoltarea intrauterina a copiilor, demonstrandu-se ca
femeile gravide care consuma apa de la robinet au un risc mult mai mare de a face avort spontan sau copiii acestora sa prezinte malformatii congenitale ori dezvoltare incompleta. Avand in vedere faptul ca aceasta substanta (clorul) este volatila, puteti lasa apa cateva ore intr-un recipient cu gura larga sau o puteti fierbe 5 minute, favorizand in felul acesta atat evaporarea clorului cat si distrugerea bacteriilor si a parazitilor.
Parazitii
Daca apa se clorureaza pentru a distruge o buna parte din bacterii, totusi parazitii sunt mult mai rezistenti si prezenta acestora in apa potabila este foarte putin jenata de efectele clorului. Cele mai frecvente parazitoze sunt giardiozele. Giardia este un parazit care se manifesta mai mult la copii, acestia neavand suficient dezvoltat sistemul imun al mucoasei digestive. Astfel provoaca diaree, dureri abdominale, voma, cefalee, stare generala proasta, necesitand tratament medical. La adulti aceasta infectie se manifesta ca o diaree careia i se asociaza simptomele prezente la copii, insa care dispare de la sine in 3-4 zile (in cazul in care adultul nu are sistemul imunitar afectat).
Alte parazitoze:
* Amibiaza (dizenteria amibiana) este favorizata de rezistenta sporita a parazitului in forma chistica. Boala se manifesta in special prin diaree.
* Strongiloidoza este o boala parazitara provocata de infectia cu parazitul Strongyloides stercoralis. O parte din persoanele infectate sunt asimptomatice, iar majoritatea prezinta leziuni cutanate si digestive. Leziunile cutanate sunt prezente la doua treimi din pacienti. Sunt caracteristice si sunt reprezentate de eruptii urticariene localizate pe fese si in regiunea taliei. Dureaza aproximativ 2 zile apoi dispar si reapar la intervale neregulate dupa o boala febrila. Migrarea larvelor prin plamani poate provoca tuse, dispnee, hemoptizie, bronhospasm. Prezenta parazitilor adulti in intestin determina tulburari digestive, diaree moderata sau severa, anorexie, greata, varsaturi. In infectiile intestinale severe ale copiilor apare sindromul de malabsorbtie.
* Tricomoniaza este determinata de Trichomonas, producand boli intestinale si putandu-se manifesta si la alte niveluri, cum ar fi cel uro-genital.
* Fasciolaza sau distomatoza sunt boli parazitare ce afecteaza ficatul.
Boli bacteriene
Cele mai frcvente infectii bacteriene datorate consumului de apa poluata sunt:
* Febra tifoida, determinata de Salmonella typhy, aceasta infectie poate fi prevenita prin vaccinare si respectarea regulilor de igiena
* Dizenteria, produsa de Shigella, care este extrem de periculoasa datorita diareelor foarte abundente cu un mare risc de deshidratare intensa, producandu-se dezechilibre hidro-electrolitice majore ce pot afecta inclusiv inima, ducand la deces in lipsa unei ingrijiri adecavate.
Bolile virale
In special hepatita epidemica (A) este cea mai frecventa dintre bolile virale.
Alte boli neinfectioase provocate de apa poluata:
* Intoxicatiile cu nitrati ce au efecte methemoglobinizante, astfel incat blocheaza hemoglobina din globulele rosii care nu mai poate trasporta oxigenul, rezultand asfisia tisulara
* Intoxicatia cu mercur, care se manifesta astfel: dureri de cap, ameteli, insomnie, tulburari de memorie, tulburari de vedere, anemie
* Intoxicatii cu pesticide, ce au efecte hepatotoxice, neurotoxice, teratogene (afecteaza fatul in dezvoltarea intrauterina) etc.
* Intoxicatia cu pumb: saturnism hidric
* Intoxicatia cu cadmiu afecteaza ficatul
* Intoxicatia cu flor ale carei efecte se manifesta la nivel dentar, renal si osos.
Folosind un filtru de apa sau consumand doar produsele potabile verificate si imbuteliate puteti preveni toate aceste efecte nocive pe care apa le poate prezenta